Vossen gespot op Geestmerloo
Vossen zitten op veel plekken, maar ze zien? Dat is, door hun schuwe karakter, lastig.
Je zou de aanwezigheid van een vos kunnen vaststellen door zijn keutels of prooiresten op het pad. Of door een kort schril keffen in de avondschemer. Ook zou je zijn ranke voetafdruk kunnen herkennen. Vier tenen, symmetrisch, de buitenste geheel achter de binnenste. Maar échte zekerheid krijg je met een camera. En wij hebben de beelden!
Op de foto zie je twee vossen achter elkaar, die in het holst van de nacht over het pad langs onze ceremonieruimte draven. Geen raar tijdstip, want vossen jagen graag ‘s nachts. In Nederland komen vossen vooral in het oosten en het zuiden voor, maar ook steeds vaker in duingebied. Grote kans dat ‘onze’ vossen daar vandaan komen.
Vossen leven in groepen en slapen in dichte struiken of in holen. Ze eten alles wat zich maar gemakkelijk laat pakken: van kleine knaagdieren en vogels tot bessen, fruit en afval. Vossen maken geen geluid? Think again: de vos communiceert via maar liefst 28 geluiden. Ook kan hij via verschillende houdingen met zijn groepsgenoten communiceren. Vossen zijn monogaam en werpen eens per jaar vier tot zes jongen.
Anders bekeken….
De vos is een meester in camouflage en kan uitstekend observeren zonder zelf gezien te worden. Het is een zeer alert, snel, assertief en intelligent dier dat bovenal zijn gezin goed wil en kan beschermen. Zo kan de mens het een en ander leren van de vos. Bijvoorbeeld het feit dat de vos vaak gebruik maakt van bestaande konijnenhollen: als mens hoef je niet alles zelf te doen en elk wiel zelf uit te vinden.
Geplaatst in Alle berichten, Geestmerloo, Natuur, Nieuws