Prikkelbare bliksemafleider

Ze kwamen hier al voor de opening naar toe: twee prachtige oude hulstbomen met een takkenbos aan verhalen. Kijkend door de ramen van het Alkmaarse ziekenhuis hebben zij veel lief en leed gezien. Ze moesten plaatsmaken voor nieuwe jonge aanplant en werden aan ons gebied geschonken. En dat is niet voor niets. 

De hulst symboliseert de winter, de tijd dat alles zich terugtrekt. Tegelijkertijd ook de lente, nieuw leven, groenblijvend, door alles heen! In het Keltische alfabet werd de hulst ‘Tinne’ genoemd, wat vuur betekent. Licht en warmte die we in deze donkere wintertijd zo nodig hebben. De hulst staat voor moederschap, huiselijk geluk maar ook voor rouw. Daarom zie je ze vaak op begraafplaatsen.

De druïden versierden hun huizen met hulsttakken om de bosgeesten te eren.Vroeger werd geadviseerd om een hulstboom pal naast je huis te zetten om hekserij en bliksem op afstand te houden. Lang niet gek, want inmiddels is bewezen dat de nerven van de hulstbladeren als een soort bliksemafleiders fungeren en de boom voor blikseminslag behoeden. Dat ze ook tegen heksen werken is echter nooit bewezen. Misschien zegt het genoeg dat er geen heksen te bekennen waren…

De prikkelende hulstbladeren hebben ook een geneeskrachtige werking. Zo zorgt de thee van gedroogde jonge hulstbladeren koortsverlagend en urinedrijvend en zou dit ook werken bij jicht en bronchitis. De bessen zien er heel mooi uit maar zijn giftig, die dus beter niet eten.

Zo hebben de hulstbomen naast hun verhalen van het ziekenhuis ook een heel rijk verleden.

Één van de bomen gaat het misschien redden, deze loopt aan de onderkant weer uit. De andere staat triomfantelijk met twee armen reikend naar de lucht in een mooie driehoek, gelijk aan het begin van de begraafplaats. Prachtig, die bomen met een verhaal. Verhalen die raken. Je zou ze bijna knuffelen, maar wel op afstand blijven want écht aanraken maakt prikkelbaar.

Jacco

Geplaatst in Columns, Geestmerloo, Natuur