De buizerd: thuis op Geestmerloo
Op Geestmerloo zien we regelmatig buizerds. En daar zijn we blij mee! Niet alleen zijn het met hun traag uitslaande vleugels fantastische, imposante beesten om te zien, ook is het een teken dat er veel lekkers te vinden is hier. Dus dat het goed gaat met de natuur.
Natuurbegraafplaats Geestmerloo is een weids jong natuurgebied, aan de rand van het bos van Geestmerambacht. Voor de buizerd een ideale omgeving: hier kan hij goed rusten en broeden. Wij zien ze regelmatig in de grote bomen naast ons ontvangsthuis zitten. En wanneer de buizerd honger krijgt, dan kan hij naar wens jagen in de openheid van de natuurbegraafplaats.
Buizerds zijn niet de allerbeste jagers. Ze eten dus maar wat ze kunnen krijgen, van muizen tot konijntjes, regenwormen en kevertjes. Allemaal volop te vinden hier. Maar als dat toch niet lukt, dan pakt de buizerd net zo gemakkelijk een aangereden prooi van de provinciale weg.
Buizerds zijn grote, bruine vogels met ringbanden bij hun staart. Ze maken een miauwend geluid wat je hier op Geestmerloo ook wel eens kunt horen.
Het verschil tussen mannetjes en vrouwtjes is niet goed te zien. Vaak zijn de vrouwtjes wel groter dan de mannetjes, dus als je een koppel ziet vliegen, is de grotere buizerd vaak het vrouwtje.
Meestal leggen de vrouwtjes drie eieren, die niet allemaal tegelijkertijd uitkomen. Het eerst uitgekomen jong heeft de meeste kans om volwassen te worden. Als er te weinig voedsel is wordt het jongste jong vaak opgegeten door de anderen.
Leuk om te weten is dat de buizerd ook wel staat in de symboliek voor dood en wedergeboorte. Zeker toepasselijk op een begraafplaats. De buizerd zou daarnaast een magische vogel zijn, die ondanks de verstoring door andere, kleinere vogels, gewoon zijn eigen koers vliegt.
Geplaatst in Geestmerloo, Natuur, Nieuws